Ο κρύος καιρός και οι κίνδυνοι για την καρδιά

Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και οι θερμοκρασίες στην Ήπειρο κυμαίνονται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα. Ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου αρκετά συχνά, ενώ τις ημέρες όπου οι άνεμοι είναι ενισχυμένοι η αίσθηση του ψύχους είναι εντονότερη.
Αν πάσχουμε από καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την επίδραση που μπορεί να έχει ο κρύος καιρός στην υγεία της καρδιάς μας. Με την κατάλληλη πληροφόρηση θα μπορούμε να ταξιδέψουμε σε οποιοδήποτε μέρος και θα γνωρίζουμε πως να προετοιμαστούμε για τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα συναντήσουμε.
Ο κρύος καιρός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά. Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος. Επίσης, σε κρύο καιρό οι θρόμβοι στο αίμα σχηματίζονται πιο εύκολα. Το ψύχος επιβαρύνει την καρδιά και η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακό επεισόδιο
Ένας συνηθισμένος κίνδυνος για την καρδιά όταν κάνει κρύο είναι η υποθερμία, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου. Η υποθερμία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Σε περίπτωση υποθερμίας, το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η έλλειψη συντονισμού, η σύγχυση, οι αργές αντιδράσεις, το ρίγος και η υπνηλία. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο συχνά υποφέρουν από στηθάγχη όταν έρχονται σε επαφή με το κρύο.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή δεν μπορούν να μεταφέρουν εύκολα στους άλλους τη δυσφορία που ίσως αισθάνονται ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα ώστε να βρεθούν γρήγορα σε πιο ζεστό περιβάλλον. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν λιγότερο υποδόριο λίπος και μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πάθουν υποθερμία χωρίς να το αντιληφθούν. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή μπορούν επίσης να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Για να προφυλαχθούμε από το κρύο πρέπει να φοράμε πολλές στρώσεις ρούχων. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας παγιδεύεται ανάμεσα από τις στρώσεις και δημιουργεί φυσική μόνωση. Το κασκόλ και το καπέλα είναι απαραίτητα γιατί μπορούμε να χάσουμε θερμοκρασία και από το κεφάλι μας. Τέλος, τα χέρια και τα πόδια μας πρέπει να διατηρούνται ζεστά, καθώς έχουν την τάση να χάνουν θερμότητα με γρήγορο ρυθμό.
πηγές:
heart.org
webmd.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.